13. Simpozij Filozofije medija i srodnih disciplina

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

po završetku naše trodnevnog druženja s filozofijom medija ostalo nam je zahvaliti se na zanimljivim izlaganjima, inspirativnim razgovorima i na druženju. Čini mi se da smo još jednom pokazali važnost propitivanja svih razina sustava medijskog posredovanja i da smo još jednom dokazali da je naše ljudsko „biti“ sudbonosno određeno načinima posredovanja.

Kako je rečeno zadnji dan na redu su naši radovi. Molio bih Vas da ih počnete dovršavati i pošaljete što prije kako bismo imali dovoljno vremena obaviti recenzentski postupak. Očekujemo radove do 1. 11. 2023 (za prvi sljedeći broj IMR-a), odnosno do Nove godine (za drugi broj IMR-a). Kao i uvijek omogućit ćemo i zakašnjenja jer su spontanost i fleksibilnost garancija opuštenosti toliko nedostajuće u današnjem svijetu.

Slobodan sam također najaviti i dva simpozija sljedeće godine u ovo vrijeme. Radni naslov prvoga je Mediji i umjetna inteligencija. Drugi će simpozij biti posvećen londonsko-sarajevskom filozofu Predragu Finciju. O svemu ćemo uskoro izvijestiti iscrpnije.

Još jednom hvala svima koji su se prijavili, hvala svima koji će poslati svoje radove, posebno hvala onima koji su uspjeli doći (a bilo nas je iz Engleske, Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske). Vjerujem da dijelimo zajedničko mišljenje da našu zahvalnost zaslužuju i naši suorganizatori (Sveučilište Sjever, Hrvatsko filozofsko društvo, Institut za medije) te da također treba istaknuti vrijedne članove CFM tima (Srećko Brdovčak Mac, Amir Ahmetašević, Darko Kovačić, Vesna Ivezić) koji su u različitim područjima učinili sve što su mogli da bismo i ovaj projekt realizirali.

S poštovanjem i u očekivanju Vaših tekstova,

Srdačno i prijateljski

Sead Alić
www.seadalic.com
www.centar-fm.org
098 9828592

 

 

 

SIMPOZIJ FILOZOFIJE MEDIJA – FM 2023


Centar za filozofiju medija
10000 Zagreb
www.centar-fm.org

ZAGREB, Ilica 44

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

13. – 15. 9. 2023.

ROK ZA PRIJAVU ZA SIMPOZIJ FM 2023.: 31. 7. 2023.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Tema: REFRAKCIJA 

(LOM SVJETLOSTI UMJETNIČKOG, FILOZOFIJSKOG RELIGIJSKOG I ZNANSTVENOG ČINA)

 

Ispunite prijavu u word obrascu FM2023 doc i poslati na naš mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Svjetlost se igra stvarajući izvrnute slike camera obscure. Svjetlost 'lomi' štap koji stavljamo u vodu razdvajajući kut padanja svjetlosti na vodi i kut svjetlosti u vodi. Svjetlost podiže dno vode u koju gledamo dok u njoj stojimo. Svjetlost je metafora odavno sadržana u fotografiji kao crtanju pomoću svjetlosti. Ta se metafora vremenom pretvorila u simbol svakog umjetničkog, medijskog i/ili tehničkog posredovanja.

Zato govorimo o refrakciji umjetničkog djela, jezika, slike, izvedbe, teorijskog koncepta, interpretacija povijesti, politike, filozofijskih i drugih razumijevanja svijeta.

Razumjeti usud sustava simboličkih posredovanja znači biti svjestan refrakcije kao onog oblika pisanja pomoću svjetlosti koji nam ipak daje tek sliku koja je određena prirodom materijala na koji pada slika i prirode svjetlosti.

U ovom uvidu loma svjetlosti kao sudbinske metafore čovjeka i njegovog mišljenja i pjevanja svijeta vidimo prostor razumijevanja medija, kulture, umjetnosti, religije, filozofije.

U umjetničkom činu, kao i u svakoj dekonstrukciji ideoloških obrazaca vidimo pobunu osviještenoga čina protiv osuđenosti na politički, medijski, religijski, znanstveni, korporacijski, birokratski… - lom svjetlosti.

Pozivamo sve zainteresirane filozofe medija, teoretičare medija, istraživače prirodnih, informacijakih, društvenih humanističkih i drugih znanosti; i umjetnike riječi, slike, skulpture, filma, multimedijskih oblikovanja… teologe svih religija i svih dubina promišljanja odnosa ljudske spoznaje i Univerzalnog – na zajedničko simpozijsko promišljanje refrakcije kao svojevrsne sudbine ljudskih doživljaja/misli/koncepata/političkih društvenih filozofijskih i drugih sistema.

U našim bismo simpozijskim danima željeli približiti sudionike razgovora sljedećih mogućih tema:

 • Umjetnost kao mimesis ili istina sjene
 • Jezik kao sredstvo nesporazuma
 • Političko programiranje umjetnosti
 • Masmedijska igra kapitala kao kapitalna igra masmedija
 • Multimedijska igra i zaborav bivanja
 • Umjetnost, religija i filozofija kao refrakcija nedohvatljivoga
 • Tehnička posredovanja i ljudsko iskustvo
 • Birokratsko iskrivljavanje umjetničkih inicijativa
 • Umjetnost u svijetu površnosti društvenih mreža
 • Gdje je nestala neovisnost medija?
 • dvostruka priroda svjetlosti - čestica  i val - ovisno o načinu promatranja - što nam donosi umnažanje perspektiva i rastapanje monolitnih sustava uvjetovano društvenim mrežama - pozitivne i negativne implikacije.
 • Interferencija (karakteristična za valnu prirodu svjetlosti) - međudjelovanje različitih pojava (čovjek, priroda,čovjek, tehnologija, druge vrste, um, duh, tijelo)
 • refrakcija kao prevođenje - iz iskustva u jezik, u različite medije - sliku, tehnologiju, glas, zvuk.. (mislim da je u ovom smislu i Sead nešto napisao - jezik kao nesporazum) prevođenje iz jednog "iskustva" u drugo - kako se lomi poruka ako ju prevodimo iz iskustva u jezik ili u sliku - što nestaje a što nastaje s obzirom da svaki medij ima vlastite karakteristike koje "lome" inicijalnu poruku.
 • Percepcija slike ovisno o mediju prezentacije
 • Dijalog - pozicija i opozicija (točka gledišta):  kanon i alternativna umjetnička praksa
 • Umnažanje koje digitalna kultura stvara zamagljuje jasnu sliku, ali može li upravo nejasnost slike biti put ka bitnom? Fizičari danas zazivaju mutno stanje kao jedinu prirodnu čovjekovui mogućnost uvida.
 • U stanju smo neprestanog prevođenja bez mogućnosti zaustavljanja, stvara li to novi jezik koji ne prenosi pojmove nego izvedbene obrasce?
 • Jezik suvremene refrakcije je neprestano uobličavanje novih formi, a bez volje da se finalizira u objektu.
 • Umjetnička refrakcija oduvijek je otkrivala skrivene perspektive i nove svjetove, refrakcija umjetnosti digitalne kulture otkriva konačnost smještenu u beskrajnoj bazi podataka.
 • Staklena prizma izrađena je od silicija, istog onog pijeska koji je temelj mikročipova i cijele digitalne kulture. Polupropusnost znači i kontrolu nad tokovima. Preusmjeravanje je i prerušavanje.
 • Junak fikcija suvremene kulture je prerušeni junak, deriviran iz becketovskog buffona. Maske, filteri, kostimi i ostale potrepštine digitalnih pozornica stvoreni su privremenim svjetlom. Umnažanjem prerušavanja.
 • Trenutna promjena stanja, a koja je temelj izvedbe digitalne kulture, imitacija je postupka stvaranja svjetla. Svjetlo je nusprodukt promjene stanja subatomskih čestica. Da li umjetnost, filozofija i religija odjekuju kao odraz nekog stanja izvan našeg poimanja?

 

Naravno riječ je o okvirnim temama. Od njih će nam kao i ranijih godina biti još draži tekstovi koji su plod Vaših aktualnih promišljanja koji su negdje u okviru filozofije medija i srodnih disciplina.