Knjiga koja će nadživjeti ratove i mržnju

Autor: Sead Alić

Emigrantska slikovnica je 2022. godine ponovno  nakratko spojila Zagreb i Beograd. Nakladnici iz ova dva grada supotpisali su knjigu autora iz trećega grada - Sarajeva. Tako je Sarajevo, metaforički, ponovno bilo most između gradova koji…

Opširnije

 


 

Uz umjetničku instalaciju Fotograf i ja Marija Periše

Autor: Sead Alić

Mario Periša zauzima posebno mjesto u umjetničkom svijetu fotografije (proširenih okvira). Na tragu poznatih radova Ivana Galete, Periša je razvio poetiku propitivanja i samorefleksije sebe kao umjetnika, odnosno mogućih novih dimenzija razumijevanja i uporabe fotografije.

Opširnije

 


 

O proizvodnji krivnje u kolektivnoj svijesti Bošnjaka

Autor: Sead Alić

Počelo je novo miješanje karata na globalnoj razini. Veliki igrači u igru ulaze s brižno i dugo pripremanim argumentima naoružanja. Uvjeravaju kibicere da će ostati bez ičega ako se ne pridruže. Igra je obećavajuća jer se, barem za sada, planira igrati za stolovima koji će ionako po završetku igara s granicama – biti spaljeni kao nepotreban dokaz. Dolaze vremena odluke. Tko će biti na 'pravoj strani povijesti'.

Opširnije

 


 

IGRA POKERA “NA POVJERENJE”

Autor: Sead Alić

Istinu govoreći, malo tko od nas danas zna što je to Istina. Mi dohvaćamo tek djeliće mozaika cjelokupne višedimenzionalne slike utjecaja medija, politika, vjera, tradicija, svjetonazora… Gotovo da bi se moglo reći da smo u supermarketu suvremenih laži mi samo naivni kupci lijepo dizajniranih otrovnih istina...

Opširnije

 


 

SESTRINSKI KOMPLEKS

Autor: Sead Alić

Dvije jednojajčane blizanke, Kriza i Reforma, odlučile su početkom dvadeset i prvog stoljeća uništiti svoju precijenjenu braću Blizance koji su živjeli u bogatoj obitelji Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Nije im bilo teško jer su bile nevidljive i sveprisutne.

Opširnije

 


 

OTVORENO PISMO EUROPI

Autor: Sead Alić

Povijest je svjedokom da smo se, mi ljudi, često (nakon velikih nesreća) pitali zašto neki pojedinci ili politički projekti (koji su donijeli velike nesreće) nisu zaustavljeni na vrijeme. Jedna linija odgovora slijedi neprepoznavanje dolazeće opasnosti, a druga šutnju građana na krilima koje su izrastali monstruozni režimi koji su pokretali ratove.

Opširnije

 


 

HAMLETOV GOVOR GLUMCIMA (treći čin, drugi prizor)

Autor: Sead Alić

Glas Slavonije 17. i 18.4.2021.

Molim vas, stranački kolege, kada se obraćate javnosti, govorite onako kako sam vam ja pokazao: ne govorite iz dubine duše - riječi treba da vam klize s jezika. Jer ako budete vikali izbacujući iz sebe emocije, neku nepotrebnu i neumjerenu strast, svi će lako razotkriti da iza toga stoji neki vaš osobni interes, a ne predstava kao iluzija.

Opširnije

 


 

FRIGIDNA UTIČNICA I ORWELOVSKA ISTINA

Autor: Sead Alić

Seriju Crno-bijeli svijet inače ne gledam i ne bih pisao ove retke da me prijatelji nisu upozorili na tu televizijsku seriju  koja obrađuje osamdesete godine u Zagrebu i malo šire. Budući da sam tih godina bio živ, u Zagrebu, i bio i na Omladinskom radiju, pogledao sam neke dijelove. Malo sam se iznenadio. 

Opširnije