ŽURNALISTIČKA „DEMOKRATIJA“

Autor: Željko Rutović

Davne 1936. godine Dževad Sulejmanpašić objavio je u Zagrebu, štamparija „Gaj“ knjigu „Žurnalizam, razarač čovječanstva – novinstvo sa najmanjom mjerom žurnalizma“, posvećenu fenomenima koji su i danas prisutni a neki čak i dramatično eskalirali u savremenim medijima.

Opširnije

 


 

POSTMEDIJSKO PRI – KAZIVANJE

Autor: Željko Rutović

Uticaj medija na ljudsko iskustvo tema je civilizacijskog dijaloga u okviru kojeg egzistiraju mišljenja i pogledi na pitanja koja su stara koliko i sami mediji. Kao pitanje usmjerenja ljudskog duha i katalizatora društvenih struja i tendencija posredstvom medija između ostalog, posmatramo – doživljavamo fenomenologiju iluzije slobode i privida izbora.

Opširnije

 


 

NEO-FOLK GOVORA MRŽNJE

Autor: Željko Rutović

Istraživanje govora mržnje vodiće nas do raznih formata nezavisno od tradicionalnih medija i platformi distribucije. Naime, re-konstrukcija poželjnog sjećanja na određene npr. bitke, ličnosti, događaje, obradom popularne odnosno neo-folk muzike, dobija posve novo „istorijsko čitanje“...

Opširnije

 


 

GOVOR MRŽNJE ZA PSIHOLOGIJU MASE

Autor: Željko Rutović

Ako znamo moć uticaja medija te isto tako ako znamo da se nijesu obistinile tvrdnje mnogih sociologa koji su tvrdili da će širenje naučnog znanja dovesti do slabljenja religijskog faktora kao bitnog činioca društva, onda se smislenim postavljaju opravdana pitanja vizije društva u kome svedominirajuću ulogu dobijaju novodigitalne naprave”,...

Opširnije

 


 

MASMEDIJSKI PROPOVJEDNICI MRŽNJE

Autor: Željko Rutović

Dominantnost globalnih medijskih tehnika u sinergiji sa govorom mržnje u okviru kojih i Bog dospijeva u područje medijskih ratova, a vjernici postaju navijači, nadjačali su objektivnost samog kritičkog nezavisnog mišljenja.

Opširnije